Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabránili jsme dalšímu kybernetickému útoku, hlásí Ukrajina

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajina v úterý zabránili druhé etapě počítačového útoku, oznámil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Z šíření škodlivého viru je podezřelá kyjevská softwarová firma MEDoc.

Odborníci se stále snaží odhalit, kdo byl za předchozím útokem, který minulý týden začal napadením počítačů ukrajinských firem a institucí, než se rozšířil po celém světě.

Druhý útok byl podle Avakova odstartován v úterý ve 13:40 kyjevského času (12:40 SELČ) a měl vyvrcholit v 16:00. "Kybernetická policie do 15:00 zablokovala rozesílání a aktivaci viru ze serverů informačního systému M.E.Doc. Útok byl zastaven. Servery byly zajištěny společně se stopami aktivity kybernetických zločinců se zjevnými zdroji z Ruské federace," napsal Avakov na facebooku.

Dodal, že kybernetická policie uživatelům důrazně doporučuje změnit hesla a digitální podpisy.

Šéf ukrajinské kybernetické policie Serhij Demyďuk už v úterý večer oznámil, že policie zabavila servery firmě MEDoc. Neřekl ale, že se tak stalo po zabránění dalšímu útoku, jak o něm v noci na dnešek informoval ministr vnitra.

Podle policistů hackeři na aktualizační server ukrajinské firmy umístili škodlivý malware, který se pak s novou verzí softwaru dostal do počítačů po celém světě. Šlo o takzvaný ransomware, který uzamkne napadené zařízení a za odblokování přístupu k souborům požaduje výkupné. Firma MEDoc jakoukoli odpovědnost za šíření škodlivého softwaru odmítla. Ukrajinští činitelé hned po prvním útoku minulý týden obvinili Rusko, že stojí v pozadí tohoto kybernetického zločinu, což Moskva rázně odmítla.

Témata:  hackeři počítačové viry Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy