Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiteroristická razie: Policie v Belgii zadržela čtyři lidi

Policie Belgie
Policie Belgie
Foto: Collectorofinsignia

Belgie - Belgická policie v noci na dnešek provedla protiteroristické razie, při nichž zadržela čtyři lidi. Zátah nesouvisel s atentáty, které v roce 2015 a 2016 zasáhly Francii a Belgii.

Razie přišly poté, co při domovních prohlídkách policie nalezla automatické zbraně. Ve dvou garážích v Anderlechtu na předměstí belgické metropole objevila mimo jiné útočné pušky Kalašnikov, neprůstřelné vesty a munici.

Prokuratura uvedla, že noční razie nesouvisí s vyšetřováním útoků islámských teroristů z listopadu 2015 v Paříži, ani z března 2016 v Bruselu. V Paříži tehdy radikálové zabili 130 lidí a v Bruselu 32.

Dva návrhy, které mají umožnit lepší výměnu informací mezi policejními a justičními orgány členských zemí Evropské unie, minulý týden představila komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Jedním je posílení mandátu unijní agentury pro řízení informačních systémů (eu-LISA), která by měla v budoucnu odpovídat i za vývoj a správu unijních systémů. Druhým je vylepšení unijního informačního systému rejstříku trestů (ECRIS), které má umožnit efektivnější výměnu dat o trestech občanů zemí mimo Evropskou unii.

Eurokomisař pro bezpečnostní unii Julian King dnes novinářům připomněl, že za o málo více než poslední měsíc postihlo EU pět teroristických útoků a evropské země ohrozily dva rozsáhlé celosvětové kybernetické útoky.

Změna mandátu agentury eu-LISA odstraní stávající omezení, která brání sdílet informace mezi systémy, uvedla dnes komise. Agentura, která už nyní odpovídá za provoz Schengenského informačního systému (SIS), Vízového informačního systému (VIS) a systému Eurodac, bude mít na starosti také přípravu, vývoj a řízení nově navrhovaných systémů.

Unie nyní zřizuje nový systém registrace vstupů a výstupů na hranici takzvaného schengenského prostoru volného pohybu osob či systém ETIAS pro cestovní informace a povolení prověřující předem občany ze zemí s bezvízovým stykem.

Dalším systémem pod správou agentury bude dnes navržený vylepšený Evropský informační systém rejstříku trestů (ETIAS), do kterého už v roce 2016 navrhla komise zahrnout také otisky prstů v EU trestaných občanů zemí mimo unii.

Nyní komise předložila členským státům další změny, mezi kterými je důležitý vznik centralizované databáze těchto lidí. Členské státy tak budou mít rychle možnost zjistit, zda byl státní příslušník třetí země už trestán jinde v EU. Budou tak moci také snadněji zjistit jeho totožnost. Tyto kroky mají podle komise napomoci efektivnějšímu boji proti terorismu a organizovanému zločinu.

Témata:  Belgie terorismus EU policie Belgie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy