Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané jsou prý připraveni proti KLDR použít i vojenskou sílu

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

New York - Kvůli situaci kolem KLDR se dnes mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN. Spojené státy jsou připraveny využít k odstrašení Severní Koreje od vývoje zakázaných zbraní všech svých kapacit, v případě potřeby i vojenských prostředků.

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haileyová naznačila přitvrzení postoje USA, když varovala, že země umožňující obchod se Severní Koreou navzdory sankcím OSN nebudou smět pokračovat v komerčním styku s USA.

První takto postiženou zemí by ovšem mohla být podle agentury AP Čína, kterou USA dlouhodobě kritizují za to, že obchodní styky s KLDR některým svým firmám nezakazuje.

Haileyová dále prohlásila, že zkouška rakety, která uletěla necelých tisíc kilometrů, je jasným a tvrdým projevem vojenské eskalace. "Dnešek je černým dnem," podotkla americká diplomatka.

Francouzský velvyslanec při OSN François Delattre na zasedání řekl, že v reakci na severokorejskou zkoušku je nezbytná "rozhodná kolektivní odpověď". Dodal, že Paříž podporuje "nová mohutná a operativní protiopatření". Britský velvyslanec v OSN Matthew Rycroft uvedl, že Londýn podporuje nová zavazující opatření, aby KLDR ještě dráž zaplatila za své zbrojní zkoušky.

Haileyová si 4. července, v den zkoušky, na twitteru postěžovala, že si kvůli tomu neužila americký Den nezávislosti. Dostala se jí sprcha odpovědí, že jsou lidé, kteří na americký státní svátek "dřou mnohem víc".

Témata:  severokorejské zbraně OSN (Organizace spojených národů) U.S. ARMY Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy