Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká policie zasáhla proti ochráncům lidských práv, zadržela šéfku tamní pobočky AI

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Istanbul - Policie v Turecku zasáhla v hotelu na ostrově Büyükada v Marmarském moři u Istanbulu, kde se konala schůzka ochránců lidských práv. Mezi 12 zadrženými je i ředitelka turecké pobočky Amnesty International (AI) İdil Eserová.

Turecký deník Hürriyet napsal, že byli zadržení ze zatím neznámého důvodu odvedeni k výslechu na místní policejní stanici.

Na začátku června v Turecku zatkli předchozího šéfa místní pobočky AI Tanera Kiliçe. Toho Ankara podezírá z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecké vedení považuje za inspirátora loňského nezdařeného pokusu o puč.

Po něm přistoupil režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k rozsáhlým represím. Uvězněno bylo kolem 50.000 lidí a dalších více než 100.000 Turků přišlo o práci ve státní sféře. Postihy se později rozšířily i na jiné vládní kritiky.

AI na konci května znovu zpochybnila reakci Ankary na červencový převrat. Organizace kritizovala turecké vedení za propouštění desetitisíců Turků za údajnou podporu puče. Podle AI jde o porušení práva na svobodu slova a sdružování.

Témata:  Turecko AI (Amnesty International) policie Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy