Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné šátky, muži se modlí se ženami. Muslimka založila liberální mešitu, teď jí vyhrožují smrtí

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín – Zakladatelka nové liberální mešity v německém Berlíně je pod nepřetržitou policejní ochranou, protože obdržela více než 100 výhrůžek smrtí. Informuje o tom deník Kroner Zeitung.

Právnička Seyran Atesová v německé metropoli založila na začátku tohoto liberální mešitu Ibn Ruschd-Goethe. Atesová je kurdská muslimka narozená v Turecku, která kritizuje vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle jejich slov ji teď Erdoganovi fanoušci každý den vyhrožují smrtí.

Diyanet - Úřad pro náboženské záležitosti, který představuje náboženskou autoritu turecké vlády, okamžitě napadl Atesovou a její mešitu. Obvinil její zakladatelku, že má blízké vztahy s duchovním Fethullahem Gulenem, kterého Turecko viní z pokusu o puč.

Právě kvůli kritice Diyanetu se mešitě celá řada muslimů obloukem vyhýbá. A Atesová čelí výhrůžkám, kvůli kterým ji musí hlídat policisté. „Na sociálních médiích jsem dostala kvůli zřízení mešity tolik výhrůžek, že Národní kriminální úřad dospěl k názoru, že musím být celý den pod ochranou,“ přiznala právnička.

Sám Erdogan o mešitě údajně prohlásil, že by měla být co nejdříve uzavřena. „To opět ukazuje dětského ducha Erdogana, který nikdy nepochopil demokracii a nikdy ji ani pochopit nechtěl. Erdogan neuznává osobní svobody,“ udeřila na něj Atesová.

Věří také, že turecká vláda chce mešitu uzavřít kvůli její liberální interpretaci islámu i napojení na Gullena. Jde o jedinou mešitu v Německu, která je otevřena sunnitům i šíitům. Navíc se tam mohou modlit muži a ženy v jedné místnosti a navíc tam ženy nemusí nosit šátky.

Loni po nezdařeném pokusu o puč mnozí členové Gullenova hnutí a kurdské opozice uvedli, že čelí nárůstu násilí ze strany tureckých nacionalistů. Skutečnou hrozbu pak představuje skupina známá jako Šedí vlci, která napadá Erdoganovy odpůrce v Německu a která se také několikrát násilně střetla s Kurdy.

Témata:  muslimové Německo Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy