Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamburk se proměnil v bitevní pole: Jsou hlášeny nové střety policie s demonstranty i hořící auta

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hamburk - Výtržnosti, při nichž v ulicích Hamburku hořely barikády a byly poničeny výklady, v brzkých ranních hodinách postupně ustávaly. Už se ale opět rozjely. Ve čtvrti Altona hoří několik aut a policisté hlásí i na dalších místech střety s demonstranty. V severoněmeckém přístavu je nyní 20 tisíc policistů. To však nestačí, dostanou proto posily.

Při dosavadních střetech s demonstranty, které se naplno rozhořely ve čtvrtek před 20:00 SELČ, bylo zraněno 159 policistů. Na některé demonstranti zaútočili i molotovovými koktejly nebo praky. Na straně protestujících je také hlášena řada zraněných jejich přesný počet ale není znám. Policie zatím zatkla 45 lidí.

Od dnešního rána ale policie hlásila stále častější nové problémy. Ve čtvrti Altona napadli radikálové policejní stanici, v místě hořela auta. Fotograf agentury DPA uvedl, že ve zdejší ulici Elbchaussee viděl 25 až 30 vyhořelých aut. Na některých záběrech, které se objevily na sociálních sítích, byly vidět ulice, v nichž na obou stranách vozovky hořela auta. Předměty v plamenech byly také na některých místech přímo v ulicích. Hasiči zasahovali od čtvrtečního večera u celkem 61 menších i větších požárů.

V dalších částech města se zase demonstranti snažili blokovat ulice a křižovatky, aby narušili průběh summitu, který začal dnes dopoledne a bude pokračovat do sobotního odpoledne. Na televizních záběrech byly vidět skupiny lidí, které cesty blokovaly vsedě. Policie upozornila, že žádná shromáždění v koridoru, kudy budou projíždět kolony s politiky, nebude trpět.

Po neúspěšných výzvách se pak za pomoci vodních děl a těžkooděnců, kteří odváděli a odnášeli jednotlivé protestující, rozhodla ukončit protest zhruba stovky lidí na ulici Schwanenwik, která je blízko místa, kde nocuje americký prezident Donald Trump. Podobně policie postupovala i na jiných místech.

Situace se začala zklidňovat až po začátku summitu, na který nakonec všechny delegace dorazily v pořádku, i když některé s menším zpožděním. Protestující přesto svou akci považují za úspěch, protože například kolona s Trumpem na místo jednání nejela nejkratší cestou, ale zvolila takovou, aby se vyhnula protestům.

Hamburská policie, která zaznamenala také útok světelnou raketou na vrtulník, očekává, že se odpoledne může situace zase vyhrotit. K drobnějším střetům dochází prakticky neustále.

Kvůli napjaté bezpečnostní situaci dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble odřekl diskusi se studenty, která se měla uskutečnit v centru města. Ministr spravedlnosti Heiko Maas odsoudil násilné demonstranty. Prokazují podle něj medvědí službu těm, kteří chtějí protestovat v klidu.

Hlavní část jednání velkých ekonomik G20 se uskuteční v areálu hamburských veletrhů, které jsou kousek od centra, ale také - jak s oblibou říkají aktivisté - co by kamenem dohodil od čtvrti Sternschanze proslulé levicovým radikalismem.

Některé spolkové země už Hamburku přislíbily další policejní posily. Do severoněmeckého města by tak mělo dorazit 240 policistů z Meklenburska-Předního Pomořanska a po dvou stovkách strážců zákona z Bádenska-Württemberska, Bavorska a Šlesvicka-Holštýnska.

Témata:  Summit G20 demonstrace v Německu Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy