reklama

Díky Tijnu Kolsterenovi, u kterého byla diagnostikována vzácná forma rakoviny loni v květnu, se nasbíraly miliony eur do fondu pro vážně nemocné děti. Lidé si v rámci charitativních akcí kvůli němu lakovali nehty, zapojili se i přední nizozemští politici jako premiér Mark Rutte nebo vůdce nacionalistů Geert Wilders.

„Tijn je pro mnohé příkladem," reagoval ve čtvrtek večer ještě před chlapcovou smrtí Rutte. Dítě vzbudilo pozornost i ve Vatikánu, odkud mu papež František poslal své požehnání.

„Jsme zdrceni. Zemřel v poslední den akce," oznámila na internetu nadace Semmy, která letos nasbírala milion eur (26 milionů Kč) na koupi drahého přístroje na operaci mozku malých dětí. Další miliony se shromáždily již loni, kdy se chlapcův osud dostal do obecného povědomí.

„Odpočívej v pokoji, statečný malý hrdino," tweetoval dnes šéf extrémní pravice Wilders. „Děkuji ti za inspiraci, malý velký muži," uvedl vůdce Zelených Jesse Klaver.

„Nalakujte si nehty, poskytněte dar, pak vyzvěte tři z vašich přátel, aby učinili totéž," zněl chlapcův slogan, který uvedl vše do pohybu. Kolsteren, u kterého se koncem loňského roku potvrdilo, že mu chemoterapie nepomohla nádor zničit, počítal alespoň s několika stovkami eur.

Během několika dnů se však vybralo 2,5 milionu eur. Na hru přistoupily místní celebrity a moderátorské hvězdy rádií a televizí, které dokonce držely na charitu hladovku. Média začala chlapce vyzdvihovat jako hrdinu a dala mu přezdívku SuperTijn.