Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit nebude? Politici v něj už nevěří

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Mezi britskými politiky začíná převládat přesvědčení, že k odchodu Velké Británie z Evropské unie možná nikdy nedojde. Důvodem by mohla být stagnující ekonomika a obava z vlády Jeremyho Corbyna. Na Brexit nemají stejný názor ani jednotlivá ministerstva.

Strach a nejistota investorů a vidina premiérství Jeremyho Corbyna může činit z Brexitu něco, co pro Brity není vůbec žádoucí. Uvádí to britský The Independent s odvoláním na několik zdrojů z politické arény. Nejvíc se spekuluje o tom, že Velká Británie, která si sice odhlasovala vystoupení z Evropské unie v referendu, z EU vůbec nevystoupí. 

Mohlo by za tím prý být několik faktorů. Politický editor večerních zpráv na BBC Nicholas Watt prozradil, že z několika nezávislých zdrojů a z kuloárů zaslechl, že k Brexitu ve skutečnosti nikdy nedojde. "Mluvil jsem s jedním zastáncem (Brexitu, pozn. red.), který se ho teď obává kvůli kombinaci stagnující ekonomiky a strachu investorů z možné vlády Corbyna - to by vytvořilo bouři, která by mohla smést Brexit ze stolu," říká.

Watt údajně mluvil s další osobou, která fandí Brexitu. Podle jejího svědectví si ale většina politické reprezentace začíná myslet, že je zde velká šance, že k němu nikdy nedojde.

Nicméně jeden zdroj Wattovi potvrdil, že k Brexitu skutečně dojde kvůli vysoké pravděpodobnosti, že legislativa podporující rozhodnutí o Brexitu projde úspěšně Parlamentem.

V současnosti jsou to dva týdny od chvíle, kdy začal formální proces vyjednávání Velké Británie o opuštění Evropské unie.  V procesu aktivně vystupuje Ministerstvo obchodu. Minulý týden oznámilo, že začne s rozhovory o obchodních vztazích mezi Británií a Spojenými státy 24. července. 

Odlišný postoj však zastává šéf britské státní kasy Philip Hammond. Tomu by vyhovovala spíše prodloužená perioda pro pomalý přechod, kterým by se vyvaroval "efektu útesu". Úřednictvo Hammonda navíc sepsalo neveřejný dokument, který polemizuje s představou Ministerstva obchodu. 

Témata:  Brexit Velká Británie Jeremy Corbyn

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy