Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci nechápou: Německo je tak krásné, proč si ho ničíte?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Hamburk - Někteří uprchlíci nechápou protesty v německém Hamburku při příležitosti summitu zemí G20. V Egyptě by se prý za podobné chování při protestech do davů začalo střílet, uvedl jeden z uprchlíků pro agenturu Reuters.

Antikapitalistické protesty levicových uskupení a ekologických hnutí pokračovaly i v noci ze soboty na neděli. Podle některých uprchlíků jde o "šílenost". Policie musela davy rozhánět za pomoci vodních děl, protože protestující útočili kameny a železnými tyčemi i poté, co světoví lídři město opustili. 

"Pokud by si tohle dovolili lidé v Egyptě, už by byli postřelení," řekl pro agenturu Reuters 29letý Egypťan Ibramih Ali, který přišel do Hamburgu už v roce 2011. "Stát poskytuje všechno: bydlení, podporu v nezaměstnanosti, vzdělání. A i přesto jsou tito lidé nešťastní. Nechápu to," dodal. 

"Jsou to blázni. Nemůžu věřit vlastním očím," uvedl Mohammad Halabi, 32letý Syřan, který do Německa přišel jako uprchlík před rokem a šesti měsíci. "Mají tak krásnou zemi a ničí ji," nechápe. Dodal také, že nejde být naštvaný na kancléřku Angelu Merekelovou. "Bez ní bych tady nemohl být," myslí si.

"Mám pochopení pro jakoukoliv mírovou demonstraci, ale násilné protesty vystavují lidské životy nebezpečí," řekla kancléřka v reakci na vlnu protestů, jichž se účastnilo na 100 tisíc lidí. Více než 200 policistů bylo zraněno, čísla o zraněných demonstrantech známa nejsou. Mnozí demonstranti byli oděni do černé barvy a na obličeji měli masky. Mnoho z nich patřilo k anarchistickému hnutí.

Témata:  Summit G20 uprchlíci demonstrace v Německu Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy