Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ženevě začalo sedmé kolo rozhovorů o Sýrii, neočekává se žádná velká změna

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ženeva - Ve Švýcarsku dnes začalo sedmé kolo jednání o politickém řešení syrského konfliktu. Účastní se ho delegace syrské opozice a Asadovy vlády, které ale opět nejednají přímo. Komentátoři ani do těchto rozhovorů nevkládají velké naděje.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura má dnes na programu nejprve setkání se zástupci vlády prezidenta Bašára Asada a poté s delegací opozice. Priority znesvářených stran se ale různí. Vládní delegace chce hovořit hlavně o "boji proti terorismu", přičemž za teroristy považuje i povstalecké skupiny.

Opozice chce zejména dohodu o předání moci a požaduje okamžitý odchod Asada. Ten ale odejít odmítá s tím, že o vedení země mají rozhodnout Syřané ve volbách.

V syrském konfliktu bylo už několikrát různými stranami dojednáno příměří, které ale bylo vždy porušováno. Poslední klid zbraní dohodli minulý týden na summitu skupiny G20 za podpory Jordánska prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin. Organizace SOHR dnes uvedla, že registruje jen sporadické porušení příměří, které začalo platit v provinciích Dará, Suvajda a Kunajtra v neděli v poledne místního času (v 11:00 SELČ).

Válka v Sýrii trvá už více než šest let a vyžádala si přes 400.000 obětí. Z domovů vyhnala přes 12 milionů lidí, z toho na pět milionů uteklo do zahraničí.

Témata:  Sýrie Bašár Asad ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy