Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa to pořádně schytala kvůli migrantům: Brusel strká hlavu do písku, politika EU selhává

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž – Evropská unie se při řešení migrační krize chová nezodpovědně. Tvrdí to mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Ve své zprávě AI Bruselu vyčítá, že před problémy ve Středozemním moři strká hlavu do písku a že je proto cesta přes moře pro migranty stále více nebezpečná.

Amnesty International s odkazem na údaje Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, že v roce 2015 zemřelo při cestě přes moře 2876 migrantů, zatímco v první polovině roku 2017 už přišlo o život více než 2000 lidí.

Podle AI může za jejich smrt Evropská unie a její „selhávající politika“. Poukazuje také na „cynickou dohodu s Libyí“, kvůli které čelí tisíce běženců hrozbě utopení, znásilnění a mučení. „Je to důsledek selhání imigrační politiky EU v oblasti Středozemního moře. Evropské vlády nedokážou předejít dalším utonulým uprchlíkům a jsou hluché a slepé k utrpení přeživších,“ tvrdí aktivisté.

Za nezodpovědnou pak AI označila strategii EU spočívající ve výcviku libyjské pobřežní stráže při zachraňování migrantů. Amnesty tvrdí, že je „hluboce problematické“ bezpodmínečně financovat a trénovat libyjskou pobřežní hlídku, která je známá kvůli používání násilí a dokonce i pašování.

Spoléháním se na Libyi, které je do značné míry rozvrácena, podle zprávy EU vytvořila „dokonalou bouři“, při které hrozí migrantům dvojí problémy – riziko úmrtí na moři a porušování lidských práv ve chvíli, kdy jsou navráceni do Libye.  „Lidé jsou Libyi umístěni do nezákonných zadržovacích středisek, kde čelí mučení, znásilňování a dalšímu nepředstavitelnému zneužívání,“ řekla Iverna McGowan z AI.

V dokumentu se také píše, že nevládní organizace musí pokračovat ve své práci a zapojovat se záchrany běženců ve středomoří. Zároveň ale dodává, že tento úkol by měl spočívat na jednotlivých vládách.

Organizace také poukazuje, že v roce 2015 záchranné operace rapidně snižovaly počty mrtvých, ale že teď jsou rušeny. „Místo aktivního zachraňování životů a zajišťování ochrany se evropští politici soustředí na uzavírání ostudných dohod s libyjskou vládou, aby se uprchlíci nemohli dostávat ke břehům Itálie,“ varuje AI.

Uvádí také, že libyjská pobřežní střílí po uprchlících a s odkazem na OSN také píše, že se přímo podílí na potápění lodí s běženci. Ti, kteří prošli libyjskými zařízeními, pak mluví o otřesných hygienických podmínkách i nedostatku jídla a označují tamní věznice za peklo na zemi.

Témata:  uprchlíci EU AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.