Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turbíny německé společnosti Siemensu se dostaly na Krym, firma se chce bránit

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mnichov - Nejméně dvě ze čtyř turbín, které německý koncern Siemens vyrobil pro jeden z projektů v Rusku, se proti vůli firmy ocitly na Krymu. Kvůli sankcím EU nelze na Krym dodávat technologie pro energetický sektor.

Siemens zahájil vyšetřování po zveřejnění informací zdrojů agentury Reuters z minulého týdne. Siemens dnes uvedl, že podnikne právní kroky proti zodpovědným lidem a pokusí se obchod anulovat. Prošetří také veškeré své aktivity a partnery v Rusku.

"Během posledních měsíců nás náš zákazník několikrát písemně ujistil, že na Krym nebudou podniknuty žádné dodávky," uvedl dnes Siemens.

Rusko tvrdí, že turbíny dodané na Krym byly vyrobeny v Rusku a z ruských komponentů. Zdroje Reuters ale uvedly, že turbíny pocházejí ze Siemensu a byly původně určeny pro ruský Tamanský poloostrov.

Podle tří zdrojů agentury Reuters byla k instalaci turbín na Krymu najata ruská společnost Interautomatika. Siemens, který v této firmě vlastní menšinový podíl, se jí podle svého vyjádření v této věci snažil aktivně bránit.

Ruský prezident Vladimír Putin plánuje výstavbu elektráren, aby byl Krym po ruské anexi z roku 2014 energeticky soběstačný. 

Německé ministerstvo hospodářství k záležitosti uvedlo, že je na každé firmě, a tedy i na Siemensu, aby si zajistila, že její podnikání není v rozporu se sankcemi. 

Témata:  Siemens Krym Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy