Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koncern Siemens kvůli turbínám zažaloval svůj společný podnik v Rusku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Moskva - Německý koncern Siemens dnes u arbitrážního soudu v Moskvě podal žalobu na svůj vlastní společný podnik v Rusku, firmu Siemens Gas Turbine Technologies. Žalobu podal i na svého obchodního partnera, ruskou státní společnost Technopromexport. Moskevský soud podle agentury Interfax ještě nestanovil termín, kdy bude případ projednávat.

Obě firmy jsou spojovány s dodávkou turbín na poloostrov Krym, k čemuž Siemens nedal souhlas a kam se podobná zařízení kvůli protiruským sankcím EU ani nesmějí vyvážet.

Žaloba má zabránit dalším dodávkám zařízení na Krym, dosáhnout návratu těchto zařízení do Tamaně na jihu Ruska, kde původně měla být použita, a také potrestání osob zodpovědných za dodávku turbín na Krym.

Technopromexport, který je součástí státního průmyslového a zbrojního konglomerátu Rostech, se turbíny podle anonymních zdrojů nejprve pokoušel prodat, ale bezvýsledně. Následně firma 6. července vydala prohlášení, že čtyři turbíny koupila "z druhé ruky" a modernizovala je pro paroplynové elektrárny o výkonu 235 megawattů, které stavějí na Krymu, poblíž Sevastopolu a Simferopolu.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že turbíny použité na Krymu byly vyrobeny v Rusku.

Témata:  Siemens Rusko Krym soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy