Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turbíny Siemensu na Krymu prý testují limity sankcí

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie nemá prostředky a instituce na vymáhání svých sankcí, jejich porušování se těžce prokazuje. Ukázal to případ objevení turbín německé firmy Siemens na poloostrově Krym.

Agentuře Reuters to potvrdili oslovení evropští úředníci a odborníci. K dispozici není ani veřejná evropská databáze případů, která by záznamy o takových proviněních shromažďovala.

Nejméně dvě ze čtyř turbín, které Siemens vyrobil pro jeden z projektů v Rusku, se proti vůli společnosti ocitly na Krymu, kam se kvůli sankcím nesmějí vyvážet. Německá firma proto v úterý zažalovala svého ruského obchodního partnera, který od ní zařízení koupil.

Na sankcích se složitě dohodlo 28 členů EU v roce 2014. Šlo o odpověď na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym a podporu Ruska separatistům na východě Ukrajiny. Vymáhání sankcí je na každé jednotlivé členské zemi unie a sankce se netýkají ruských subdodavatelů jednotlivých firem. Jakákoli možná provinění se nicméně těžce prokazují.

"Zavádění a vymáhání restriktivních opatření zůstává záležitostí členských států," řekl agentuře Reuters mluvčí Evropské komise v reakci na případ Siemens. "Komise je v této konkrétní věci v kontaktu s příslušnými německými úřady," dodal.

Témata:  Siemens Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy