reklama

Islámský aktivista a ředitel Islámského komise pro lidská práva (IHRC) Nazim Ali tvrdí, že oběti požáru domu, ve kterém žili převážně sociálně slabší občané, byli zavražděni „sionisty, kteří financují Konzervativní stranu“.

Jeho výroky už se zabývá policie. Aktivista je obviněn z toho, že zneužil tragédii při protiizraelské demonstraci, ke které došlo několik dní po požáru. Metropolitní policie uvedla, že nyní vyšetřuje obvinění z antisemitských poznámek během protestu.

Ali, který působí ve vedení soukromé zdravotní kliniky v západním Londýně, řekl na shromáždění 18. června: „Jak víme, v Grenfellu bylo mnoho nevinných zavražděno kumpány Theresy Mayové, z nichž mnozí jsou stoupenci sionistické ideologie.“

Tím ale neskončil. „Nesmíme zapomínat, že některé z největších korporací, které podporují konzervativní stranu, jsou sionistické. Oni, sionističtí příznivci konzervativní strany, jsou zodpovědní za vraždu lidí v Grenfellu,“ uvedl v projevu, jehož záznam se objevil na internetu. Cituje z něj deník The Telegraph.

Právě tito sionisté podle muslimského aktivity financují konzervativní stranu a mají na svých rukou krev. Svá slova pronesl v rámci pochodu Quds Day - Dny Jeruzaléma - který se každoročně koná poslední pátek v ramadánu a který je iniciován Íránskou islámskou republikou na podporu Palestiny vůči Izraeli. Pochod podporuje také politické křídlo Hizballáhu, jehož vojenská část je v Británii považována za teroristickou organizaci.

Organizace Community Security Trust, která monitoruje antisemitismus ve Velké Británii, uvedla, že byla šokována Aliho komentáři a že ho nahlásila na policii. Je prý „groteskní“, že Ali spojil neštěstí v Grenfell Tower s jeho opozicí vůči sionismu.

„Tyto komentáře by byly naprosto odporné za všech okolností, ale spojit to s tím, co se stalo v Grenfell Tower, zní neuvěřitelně. Samozřejmě to byla demonstrace podporující Hizballáh, ale taková nenávist by ohromila i Bejrútu a Teheránu, natož v Londýně,“ uvedl mluvčí organizace.

Scotland Yard potvrdil, že dostal upozornění na antisemitské výroky a že probíhá jejich vyšetřování. Sám Ali pro The Sunday Telegraph dodal: „Neprezentovali jste to, co jsem řekl, přesně a v širším kontextu toho, co bylo řečeno v předehře k minutě ticha za Grenfell. Tak, jak bylo uvedeno, to zní poněkud nevkusně... Ale říct, že někteří z příznivců Theresy Mayové či Konzervativní strany jsou sionisté, je jen těžko sporné.“