reklama

V provincii Mardin poblíž syrské hranice zahynulo při náletu na dvě palebné pozice PKK osm ozbrojenců, kteří se údajně připravovali k útoku. Tři další členové PKK přišli o život při letecké operaci ve venkovské oblasti v provincii Hakkari, která hraničí s Irákem a Íránem.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí. Po dvouletém příměří boje znovu propukly v červenci 2015, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku, kde útočí i na tábory PKK.

Stranu kurdských pracujících, která podniká na jihovýchodě Turecka i v jiných částech země atentáty namířené především proti bezpečnostním složkám, řadí k teroristickým organizacím nejen Turecko, ale i Spojené státy a Evropská unie.

V souvislosti s prodloužením výjimečného stavu v zemi o další tři měsíce Velvyslanectví ČR v Ankaře a Generální konzulát v Istanbulu připomínají všem občanům České republiky, kteří se na území Turecka zdržují nebo se budou zdržovat, aby nadále dbali zvýšené opatrnosti a vyhýbali se místům, kde dochází ke koncentraci většího počtu osob (ať už v uzavřených nebo otevřených lokalitách).

Velvyslanectví ČR v  Ankaře a Generální konzulát v Istanbulu rovněž připomínají občanům nutnost mít při sobě bez výjimky vždy platný cestovní pas. Doporučuje se všem cestovatelům registrovat se v systému DROZD.