Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijský prezident Santos udělil amnestii dalším bojovníkům FARC

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Bogotá - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos podepsal dekret o amnestii pro více než 3000 bojovníků FARC, kteří splnili slib a odevzdali letos zbraně. Z levicové guerily by se měla stát politická strana, která má mít po volbách v příštím roce zajištěno pět křesel v Senátu a pět ve Sněmovně.

Dekret, který Santos podepsal v pondělí, uděluje amnestii 3252 bývalým bojovníkům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že dekretem byla dosud udělena amnestie 6000 členů FARC, kteří minulý měsíc dokončili odevzdávání zbraní. Dalším 1400 členům, kteří byli ve vězení, udělil amnestii soud. Za mřížemi je stále na 1400 bývalých bojovníků této gerily.

Amnestie je součástí mírové dohody, kterou kolumbijská vláda uzavřela s povstalci z FARC loni v listopadu. Ta kromě složení zbraní předpokládá začlenění bývalých bojovníků do společnosti a politického života.

Vznik politické strany FARC má připravit občanské hnutí Hlasy míru, které bylo zaregistrováno loni v prosinci a které v parlamentu pomáhá s naplňováním mírových dohod. Toto hnutí, v němž nejsou členové FARC a které má tři senátory a tři poslance bez hlasovacího práva, zanikne se vznikem politické strany.

V pondělí také Rada bezpečnosti OSN schválila novou misi do Kolumbie, která by měla na začleňování asi 10.000 bývalých bojovníků FARC do běžného života dohlížet.

Témata:  FARC Kolumbie Juan Manuel Santos

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy