Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbie čelí masivní vlně uprchlíků, Venezuelané prchají z vlastní země

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Caracas - Masový útěk Venezuelanů dělá čáru přes rozpočet Kolumbii. Ta kvůli zvýšeným nákladům na uprchlíky nemá peníze pro slíbené vzdělávací, zdravotní a jiné programy, které pomáhají začlenit do společnosti příslušníky rozpuštěné marxistické povstalecké skupiny Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Ve Washingtonu to v pondělí řekla kolumbijská ministryně zahraničí María Ángela Holguinová.

Kdysi největší a nejobávanější gerila podepsala s vládou loni v listopadu mírovou dohodu. Kolem 10.000 bojovníků FARC následně složilo zbraně a přeměnilo se v politickou stranu. Mnozí také dostali amnestii a stát jim ve zvláštních zónách pomáhá v zapojení do civilního života.

Kolumbijské úřady odhadují, že do země přišlo v uplynulém roce a půl přibližně 450.000 Venezuelanů. Jsou mezi nimi i prominentní osobnosti jako bývalý starosta Caracasu a jeden z hlavních opozičních vůdců Antonio Ledezma.

Venezuelský režim autoritativního socialistického prezidenta Nicoláse Madura čelí opakovaným masovým protestům, při kterých jen letos zahynulo přes 140 lidí. Hospodářství Venezuely je již několik let v recesi, zemi trápí hyperinflace, nedostatek potravin a léků i rostoucí kriminalita.

Témata:  Kolumbie Venezuela FARC

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.