Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FARC už není na seznamu teroristických organizací EU

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Bývalá kolumbijská povstalecká skupina Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) už není na seznamu teroristických organizací Evropské unie.

Unie už loni v září dočasně „pozastavila" zařazení FARC na zmíněný seznam teroristických organizací. Šlo o gesto, jež mělo podpořit mírová jednání mezi vládou a povstalci, které nakonec vedlo v listopadu téhož roku k podepsání mírové dohody.

Vyřazena byla rok po podpisu mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a povstalci. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj z EU.

„Rada (ministrů EU) schválila právní akty vedoucí k vyřazení FARC z unijního seznamu osob a subjektů, jichž se týkají restriktivní opatření v rámci boje s terorismem," sdělil zdroj AFP. Dodal, že toto rozhodnutí bude zveřejněno v úředním věstníku EU v úterý.

Letos v srpnu kolem 1500 bývalých rebelů FARC založilo svou politickou stranu. Jmenuje se Revoluční alternativní síla Kolumbie, a bude mít tedy stejnou zkratku - FARC. Nová strana na začátku listopadu dala ve známost, že jejím kandidátem do prezidentských voleb v květnu příštího roku bude bývalý povstalecký vůdce Rodrigo Londoňo známý jako Timochenko.

Proti uzavřené mírové dohodě důrazně protestuje kolumbijská pravice. Kritikům zejména vadí, že bývalí členové FARC mají zaručeno zastoupení v zákonodárném sboru a na 10.000 z nich dostalo amnestii.

Témata:  FARC EU terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.