Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédové nechali otestovat údajné dětské migranty. A výsledek? Většina se snažila podvádět

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédsko kvůli pochybnostem o věku některých uprchlíků a migrantů přistoupilo k lékařským testům, které měly posoudit, jestli jsou nově příchozí opravdu mladší osmáci let, jak o sobě tvrdí. Švédská národní rada soudního lékařství (RMV) teď zveřejnila výsledky dosud provedených testů, které ukazují, že ve většině sporných případů jsou „nezletilí migranti“ ve skutečnosti dospělí.

RMV zveřejnila údaje minulý týden poté, co bylo lékaři otestováno 1.481 migrantů, u kterých panovaly pochybnosti o jejich skutečném věku. Ukázalo se, že 1215 otestovaných - tedy 86 procent – má s největší pravděpodobností více než 18 let.

Lékařské ověřování probíhalo od března do června letošního roku a zahrnovalo magnetickou rezonanci kolenních kloubů a rentgeny zubů moudrosti. Tyto materiály pak zkoumali forenzní odborníci, aby určiti, zda jsou migranti děti nebo dospělí. Celkově panuje pochybnost o věku u necelých 6 tisíc migrantů.

Drtivou většinu testovaných představují muži, žen bylo jen 49, tedy asi 3,3 procenta. U 33 z nich bylo zjištěno, že jsou pravděpodobně starší než 18 let v dalších 13 případech podle lékařů testy naznačily, že by ženy mohly být starší – a to zejména kvůli celkovému stavu kostry.

U mužů bylo podle lékařů 1182 případů, kdy byli migranti s největší pravděpodobností starší než 18 let a 250 případů, ve kterých bylo běžencům pravděpodobně méně než 18 let.

Testy byly prováděny především proto, že v roce 2015 se švédské úřady potýkaly s celou řadou žadatelů o azyl, kteří tvrdili, že jsou nezletilí, protože doufali, že se jim dostane lepšího zacházení a že snadněji získají azyl. Objevily se případy, kdy se dospělí muži dostali do zařízení pro mladistvé.

Jeden z údajně nezletilých migrantů také ubodal sociální pracovnici Alexandru Mezherovou. Následně se ukázalo, že pachatel je starší než 18 let, ale že byl umístěn v zařízení pro děti.

Témata:  Švédsko uprchlíci lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.