Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti uprchlíků si hrají v hromadách odpadků a bahně. Podmínky v táboře vyděsily politiky

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž – Francie navýší kapacity bydlení pro uprchlíky a bude také systematicky deportovat nelegální migranty. Ve středu to oznámil francouzský premiér Edouard Philippe. Reagoval tak na tweety jednoho z francouzských starostů, který kritizoval nelidské podmínky, ve kterých v přistěhovaleckých táborech žijí malé děti.

Francie zkrátí dobu zpracování žádostí o azyl a podpoří bydlení pro uprchlíky, na druhé straně ale bude „systematicky“ deportovat ilegální ekonomické migranty, řekl ve středu premiér Philippe.

Tento „akční plán“ má pomoci vypořádat se s desítkami tisíc lidí, kteří přicházejí každý rok do Francie. cílem je „zaručit právo na azyl a lépe zvládat migrační toky", uvedl politik. Francie, která loni přijala 85.000 žádostí o azyl, se potýká s problémy, prezident Emmanuel Macron označil francouzský systém za „naprosto přetížený“.

Philippe také dodal, že Francie bude hledat rovnováhu mezi humanitárními obavami o uprchlíky a tvrdou politikou týkající se zacházení s ekonomickými migranty.

1/3 @EmmanuelMacron Ceci est une photo d'un enfant réfugié sur ma commune. C'est inhumain ! Je ne le supporte plus pic.twitter.com/x2mTro3OJ7

— Damien CAREME (@DamienCAREME) 11. července 2017

2/3 @EmmanuelMacron Une seconde photo d'un autre enfant ! Il y a extrême urgence. Vous ne pouvez rester insensible pic.twitter.com/WYdhDqose8

— Damien CAREME (@DamienCAREME) 11. července 2017

Slova Philippea přišla poté, co starosta severofrancouzského města Grand-Synthe, v blízkosti přístavu Dunkerque, na twitteru zveřejnil fotografie uprchlických dětí, které žijí v zoufalých podmínkách v uprchlickém táboře. Žádal proto prezidenta Emmanuela Macrona, aby podnikl nějaká opatření.

3/3 @EmmanuelMacron Une dernière photo pour vous faire réagir ! L'humanité, la dignité, maintenant ici en France ! pic.twitter.com/lluDma1jzY

— Damien CAREME (@DamienCAREME) 11. července 2017

Starosta Damien Careme zveřejnil fotografie, které ukazují děti obklopené bahnem a odpadky, čímž chtěl upozornit na hrozné podmínky v táboře. Podle něj už takové podmínky nelze dál tolerovat.

Philippe přiznal, že 40 procent žadatelů o azyl a uprchlíků nemá přístup k bydlení, a že stávajících 80,000 míst by se do roku 2019 mohlo zvýšil o 12.500. Navíc prý dojde ke zkrácení doby pro zpracování žádosti o azyl ze 14 měsíců a šest měsíců. Dodal také, že ti, kterým azyl udělen nebude, boudou systematicky deportováni a že dojde k úpravě zákonů tak, aby mohli být lidé určení k deportaci zadržováni v detenci.

„Musíme zařídit, aby ekonomičtí migranti pochopili, že je nebudeme přijímat,“ vysvětluje. Francie podle něj také poskytne další prostředky na integraci uprchlíků, konkrétně zmínil výuku jazyka. Právě to byla jedna z priorit Macrona v jeho prezidentské kampani.

Témata:  uprchlíci Francie děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy