Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postřílet demonstranty z Hamburku? Německý politik vyvolal svým návrhem pořádný rozruch

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hamburk – Německo pobouřil politik krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD). Ten na sociálních sítích zveřejnil hodně ostrý komentář k násilí, které provázelo nedávný summit G20 v německém Hamburku.

Krajně pravicový politik byl kritizován za svá slova o tom, že demonstranti protestující proti summitu G20 by měli být zastřeleni. Ve čtvrtek o tom informoval německý deník Die Welt.

Christel Weißig, 71letý politik AfD a člen regionálního parlamentu ve státě Meklenbursko-Přední Pomořansko, napsal 8. července na facebook příspěvek týkající se summitu G20 v Hamburku. Ten se konal ve stínu výtržností, část demonstrantů se střetla s policií, vyrabovala obchody a zapalovala auta.

„Plenitelé jsou okamžitě stříleni. Proč to v tomto případě neplatí?“ napsal Weißig, který o několik hodin později svůj příspěvek smazal. Parlamentní skupina AfD v Meklenbursku-Přední Pomořansku potvrdila, že politik příspěvek opravdu napsal, v prohlášení uvedla, že tak Weißig emocionálně reagoval na nepokoje v jeho rodném městě.

„Použitím této přehnané otázky chtěl upozornit na skutečnost, že stát je bezmocný tváří v tvář takovému nelidskému násilí,“ uvádí se v prohlášení. Ostatní regionální politici jsou ale jeho slovy pobouřeni. Tamní ministr vnitra a zástupce křesťanských demokratů Peter Caffier obvinil AFD, že se snaží zavést „metody šaríi.“

Weißig není prvním politikem AfD , který vyzval ke střelbě na údajné „plenitele“. V lednu 2016 místopředsedkyně AfD a europoslankyně Beatrix von Storchová uvedla, že německým orgánům by mělo být umožněno používat střelné zbraně proti uprchlíkům nelegálně překračujícím hranice země, včetně žen a dětí.

Slova von Storchové později podpořila šéfka AfD Frauke Petry, která řekla, že důstojníci by měli „použít střelné zbraně, pokud je to nutné.“ Dodala, že „žádný policista nechce střílet na uprchlíky a já to také nechci“ ale, že policie „musí zastavit uprchlíky vstupující na území Německa.“

Témata:  Summit G20 Německo AfD

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy