Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan tvrdě udeřil na Německo: Je to hanba!

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se tvrdě pustil do německých politiků kvůli summitu zemí G20 a tomu, jak země nezvládala protesty, které akci provázely. Turecko zároveň nedalo skupině německých poslanců povolení k návštěvě vojenské základny u města Konya, kde slouží němečtí vojáci.

Turecko je „v předstihu“ před Evropskou unií, pokud jde o ochranu lidských práv, tvrdil v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. To, jak Německo zvládlo summit G20 pak označil za „hanbu“. Když zmínil první výročí neúspěšného pokusu o převrat, řekl, že by mu EU neměla přednášel o právech, protože Turecko je v tomto ohledu „před“ Západem.

„Viděli jsme, jak nezvládli summit G20 v Hamburku,“ řekl turecký prezident, jehož slova ciruje Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Hanba! Hanba! Všechno bylo vypáleno a pustošeno.“

Jeho komentář přichází uprostřed nové diplomatické roztržky mezi Německem a Tureckem, vláda v Ankaře nedovolila německým poslancům navštívit vojáky na letecké základně NATO ve městě Konya. Návštěva vojenské základny byla naplánována na pondělí.

Turecká vláda mluví o „odkladu“, ale ve zprávě pro německé úřady nezmínila náhradní datum. Dodala, že důvodem je rostoucí napětí mezi oběma stranami, zejména kvůli udělení azylu tureckým generálům v Německu.

V rámci summitu G20 se Erdogan setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle političky ale setkání nepřineslo zlepšení vztahů, ale naopak ukázalo hluboké rozdíly v názorech mezi Berlínem a Ankarou. Ty největší rozpory se podle ní týkají hlavně dění v Turecku.

Hluboce rozdílné názory se podle německé kancléřky týkají například masivního zatýkání v Turecku po loňském pokusu části armády o státní převrat nebo sporů o návštěvy vojáků bundeswehru v Turecku.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy