reklama

Podle indonéské vlády na síti Telegram existuje množství debat obsahujících "radikální a teroristickou propagandu". Indonéský prezident Joko Widodo dnes řekl, že jiné sociální sítě vládní rozhodnutí nepostihne. Indonéský ministr komunikací Rudiantara v sobotu uvedl, že síť Telegram nereagovala dostatečně rychle na vládní požadavek, aby zablokovala radikální obsah.

Zakladatel šifrované mobilní sítě Pavel Durov dnes sdělil, že Telegram je sice "orientovaný na soukromí, avšak nepřátelí se s teroristy". Páteční rozhodnutí indonéské vlády ho pobouřilo, avšak od té doby podle jeho slov Telegram začal blokovat některé komunikační kanály, jimiž se podle Jakarty šířil materiál spojovaný s terorismem.

Síť Telegram po celém světě využívají desítky milionů lidí. Jejími zakladateli jsou bratři a programátoři Pavel a Nikolaj Durovovi. Panuje přesvědčení, že síť využívají lidé sympatizující s radikály z Islámského státu (IS). Telegram stejně jako služba Whatsapp umožňují uživatelům šifrovat komunikaci, takže obsah je nedostupný i pro poskytovatele sítě. Na to, že tento systém poskytuje bezpečné prostředí radikálům, upozornily bezpečnostní služby více zemí.

V Indonésii a dalších zemích oblasti panují obavy, že se IS, ustupující z pozic na Blízkém východě, přesouvá na východ. Filipíny, Indonésie a Malajsie se v červnu dohodly na společném postupu proti radikálům.