Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stanné právo na Filipínách do konce roku? Můžou za to islamisté

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte chce původně 60denního stanného práva na jihu země prodloužit do konce roku, rozhodne o tom parlament. O Marawi na ostrově Mindanao stále bojuje armáda s teroristy napojenými na Islámský stát (IS)..

V jihofilipínské provincii Mindanao žije silná muslimská menšina. Působí tam či donedávna působilo i několik islamistických povstaleckých skupin jako Abu Sayyafa a Fronta islámského osvobození Morů (MILF). Během leteckých úderů a pouličních bojů již zahynulo přes 500 lidí.

Duterte již dříve uvedl, že stanné právo vyhlášené 23. května odvolá jen tehdy, když mu vojsko i policie potvrdí, že polevuje nebezpečí, které džihádisté představují. Podle ozbrojených složek zůstává situace kritická.

Vzhledem ke konfliktu Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje necestovat do jihozápadní části Filipín na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a západní (muslimské) části ostrova Mindanao, do východní (křesťanské) části ostrova Mindanao, do jižní části provincie Cebu (až po municipality Badian a Dalaguete). Za rizikové rovněž Ministerstvo zahraničních věcí ČR považuje i cesty lodí v okolí uvedených oblastí. Na jižní Palawan (po Puerto Princesa) Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje cestovat pouze v naléhavých případech.

Současně, v návaznosti na pokusy Skupiny Abu Sayyaf a obdobných teroristických skupin infiltrovat se do dalších částí země, především turistických center, Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje všem občanům ČR dbát maximální opatrnosti na celém území Filipín.

Témata:  Filipíny Skupina Abu Sayyafa Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy