Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus dengue zabíjí na indických plážích. Podlehlo mu už 21 osob

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - V indickém státě Kérala na jihozápadě země propukla epidemie horečky dengue, za poslední tři týdny nemoci podlehlo už 21 osob.

Stát Kérala patří k nejoblíbenějším indickým turistickým destinacím, a to díky rozsáhlému pobřeží protkanému systémem lagun, jezer a kanálů a čajovým plantážím. Od května se zde nebezpečným virem nakazilo přes 11.000 lidí. 

"Sledujeme obrovskou zdravotnickou krizi," řekl dnes ředitel místních zdravotnických zařízení R. L. Sarita. Podle něj je v Kérale nedostatek léků a lékařského personálu v nemocnicích. Úřady také byly nuceny dokoupit nemocniční lůžka.

Dengue je kvůli silným bolestem, které způsobuje, také známa jako horečka lámající kosti. Jedná se o virové onemocnění přenášené komáry druhu Aede aegypti. Nemoc se projevuje jako chřipka, její následky jsou však u zhruba pěti procent pacientů smrtelné. Neexistuje proti ní zatím žádné očkování ani účinná léčba.

Podle Světové zdravotnické organizace se každoročně horečkou dengue nakazí až 100 milionů lidí ve více než stovce zemí.

Témata:  Indie nemoc EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy