Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident vypadá jako Medvídek Pú. A tak ho zakázali

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Oblíbená dětská pohádka Medvídek Pú byla zakázána v Číně. Nesmí se na ní odkazovat na čínské obdobě Twitteru a z obchodů začaly mizet hračky. Důvod je jednoduchý - internet si dělá legraci z podobnosti mezi animovaným medvídkem a prezidentem Si Ťin-pchingem.

Čína se rozhodla zakázat jakékoliv zmínky o Medvídku Pú ze všech sociálních médií. Čínská varianta jména známé postavičky byla zakázána mimo jiné na platformě Sina Weibo, což je čínská varianta Twitteru.

Jakýkoliv pokus odeslat jeho jméno se vrací s hláškou "Obsah je ilegální" a z chatovacích aplikací byly vymazány veškeré sety gifů, které Medvídka obsahovaly. Žádné oficiální vysvětlení čínská vláda nepodala, ale vysvětluje se to tím, že internetová komunita čínského prezidenta vtipně k animovanému méďovi připodobňuje.

Bizarní zákaz přichází těsně před sjezdem Komunistické strany Číny. „V historii byly zakazovány pouze politické shromažďování a akce. Dnes přibyla další věc - mluvení o prezidentovi,“ komentoval profesor médií na Pekingské univerzitě Qiao Mu.

Qiao dále popsal, že zná několik internetových komentátorů, kteří byli zadržení poté, co napsali něco nelichotivého o prezidentovi. „Zákaz Medvídka je součásti tohoto trendu,“ tvrdí profesor.

Celý vtip byl rozšířen i na další světové vůdce, přirovnání se dostalo třeba i Baracku Obamovi, použitá fotka je z jeho návštěvy v roce 2013. Další "obětí" se stal i japonský premiér Shinzo Abe.

Číně zřejmě nedošlo, že zákazem se pravděpodobně z malého vtipu stane velký a z jejich prezidenta si brzy bude dělat legraci celý svět. 

Témata:  Si Ťin-pching 1 Čína X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy