Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proruští pučisté mají na čas klid, Černá hora jejich soud posunula

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Vrchní soud v Podgorici dnes odložil proces se 14 osobami, které jsou obžalovány z loňského pokusu o puč v Černé Hoře. Obžaloba tvrdí, že obvinění loni v říjnu, den před parlamentními volbami, chtěli svrhnout prozápadní vládu, zabít jejího tehdejšího premiéra Mila Djukanoviče a dosadit k moci proruské vedení.

Obhájci obžalovaných hned na začátku požádali o vyloučení zvláštního prokurátora Milivojeho Katniče a jednoho z dalších žalobců, uvedla agentura AP. Mezi obviněnými jsou dva čelní představitelé opozice a v nepřítomnosti jsou souzeni i dva Rusové.

Soudkyně Suzana Mugošaová proces odložila do doby, než o žádosti obhajoby rozhodne vrchní státní zástupce Ivica Stanković.

Úřad zvláštního prokurátora na svých stránkách v pondělí zveřejnil přepis konverzace jednoho z obžalovaných a jeho právníka. Podle obhajoby je zaujatý. "Je jasné, že po tomto by prokurátor neměl na případu pracovat," řekl dnes Mandičův obhájce.

"Tento proces je politicky motivovaný," řekl dnes jeden z obviněných přestavitelů opozice Andrija Mandić. Rusové Eduard Šišmakov a Vladimir Popov údajně koordinovali spiknutí ze sousedního Srbska. Moskva jakoukoli účast na plánovaném převratu popřela.

Témata:  Černá Hora Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.