Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se brání deportaci? Uprchlíci v Řecku vypálili tábor, zasahovali policisté i letadla

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Na řeckém ostrově Lesbos vypukly masivní nepokoje. Desítky migrantů se brání deportaci a podpalují vše, co jim přijde do cesty. Vzniklé požáry byly podle tamních médií tak silné, že je musela hasit letadla.

Za výtržnostmi stojí podle řeckých televizí skupina nejméně sta mladých migrantů z Afriky. Ti podpálili stany, kontejnery s komunálním odpadem a také nejméně jeden obytný kontejner.

Výtržníci ale nezůstali pouze u ohně. Házeli také kameny na zasahujících policisty a hasiče, kteří likvidovali vzniklé požáry. Ty byly tak silné, že musely být povolány do akce dvě hasicí letadla.

Bezpečnostní složky nasadily proti migrantům značný počet příslušníků. Policie podle agentury DPA použila proti výtržníkům slzný plyn a nejméně 30 jich zadržela. Agentura AP uvádí až 35 zadržených.

Situace v táboře se postupně uklidnila, z tábora ale prchly desítky lidí, kteří se nyní postupně vrací do svých příbytků. Podle médií je důvodem nespokojenosti migrantů blížící se deportace do Turecka na základě loňské dohody mezi ním a Evropskou unií.

Problém s migranty řeší také v Německu, kde došlo v ulicích Schorndorfu k nepokojům a sexuálnímu napadení na pouličním festivalu. Bádensko-Wüttembersko je z tohoto násilí v šoku. 

V neděli večer byli hosté a policisté napadeni přibližně tisícovkou mladých lidí. Podle policie navíc uprchlíci osahávali dvě ženy. Před nepokoji se na festivalu vyskytovali především středoškolští studenti, to podle serveru Welt prohlásil starosta města Matthias Klopfer.

Okolo půlnoci došlo k hádkám, které se vystupňovaly k silným nepokojům. Do sporů se zapletlo několik uprchlíků a lidí s historií v migraci. Uprchlíci však netvořili hlavní sílu davu. Podle ministra vnitra Thomase Strobla bylo toto chování zcela neakceptovatelné a příští dny bude na festivalu přítomno více policistů.

V uplynulých 24 hodinách po několikadenní přestávce opět zesílila migrační vlna, v jejímž důsledku se na řecké ostrovy ve východní části Egejského moře dostalo z Turecka více než 250 migrantů. V současnosti se na všech ostrovech v tomto regionu zdržuje více než 15.000 migrantů. 

Témata:  uprchlíci Řecko Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy