Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilský soud rozhodl o obstavení majetku exprezidenta Luly

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brasília - Soudce v Brazílii nařídil zmrazit konta a obstavit majetek někdejšímu prezidentovi Luizi Ináciovi Lulovi da Silva (71), který byl nepravomocně odsouzen za korupci. Hodnota Lulova majetku činí 4,3 milionu dolarů.

Podle soudce Sergia Mora bude zablokováno 200.000 dolarů (4,5 milionu Kč), které jsou na exprezidentových bankovních kontech. Opatření se týká i bytů, pozemků či aut. Toto nařízení bude uplatněno, až pokud Lula prohraje v odvolacím řízení.

Soud mu nedávno vyměřil trest v trvání 9,5 roku. Exprezident proces považuje za politicky motivovaný. Oznámil už také, že chce příští rok kandidovat v prezidentských volbách. Podle soudního rozhodnutí přijde Lula v případě prohry u odvolacího soudu také o imunitu a bude muset nastoupit do vězení.

Lula da Silva stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011 a stále patří k nejpopulárnějším politikům v zemi. Odsouzen byl v souvislosti s největší korupční kauzou v historii Brazílie týkající se rozsáhlého úplatkářství kolem státní energetické společnosti Petrobras. Podle obžaloby exprezident dostával úplatky od stavební firmy OAS, mimo jiné luxusní byt ve městě Guarujá.

Témata:  Brazílie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy