Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrantům budeme muset stavět miliony domů, zuří poslanec

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Velká Británie bude muset vybudovat téměř dva miliony nových domů jen proto, aby pokryla poptávku bydlení pro přistěhovalce, kteří přijíždějí ze zemí EU. Podle konzervativního poslance Iaina Duncan-Smithe tato situace nastane, pokud nebudou Britové hlasovat pro opuštění „bruselského klubu“. Zprávu přinesl server Express.

Euroskeptik Duncan-Smith řekl, že země bude muset postavit 240 domů každý den v příštích 20 letech, aby se vyrovnala s obrovskou vlnou přistěhovalců z východní Evropy. Varoval také, že nekontrolovaná imigrace bude mladým Britům zdražovat bydlení, přičemž dvě třetiny z dostupných nemovitostí podle něj v průběhu posledních 15 let obsadili cizinci.

Poukázal také na to, že průměrný věk, ve kterém si Britové kupují první nemovitost, je 31 let. Vyhlídka mladých Britů, kteří chtějí založit vlastní rodinu bude podle něj jen temnější, pokud lidé odhlasují setrvání v EU. Bývalý ministr práce a penzí obvinil Brusel z „vynucování si sociální nespravedlnosti". Poukazoval, ž imigrace negativně dopadne na výši platů Britů a naopak vytvoří tlak, kvůli kterému vzrostou účty domácností například za energie.

Migrace do země od roku 2010 vzrostla o 50 procent, a pokud bude pokračovat současným tempem, v příštím desetiletí přibude dalších 690 tisíc uchazečů o zaměstnání pocházejících ze zemí EU. Obrovské množství nově příchozích už mělo také vliv na průměrnou britského domu cenu, která vzrostla z 162.887 liber na začátku roku 2010 na 197.044 liber na konci minulého roku. A podle Duncan-Smithe bude ještě hůř, protože tento trend bude pokračovat, pokud se bude EU rozšiřovat dále směrem na východ.

„Mladí lidé z toho vyjdou jako poražení. Každý by měl mít možnost vlastnit svůj domov, ale jak EU pokračuje v expanzi do dalších zemí, jako je Makedonie, Albánie a Turecko, populační tlaky v EU učiní tuto perspektivu méně a méně pravděpodobnou," varoval konzervativní politik a zastánce brexitu.

Duncan Smith citoval údaje ze zprávy nezávislého migračnío poradního výboru, která uvádí, že na každých 100 migrantů pracujících v Británii bylo vyhozeno 23 domácích pracovníků. Jako příklad uváděl stavbu olympijského parku v Londýně, kde polovinu všech pracovních míst zaplnili imigranti. To je podle něj příklad toho, jak je EU špatná pro britské pracovníky. Zmínil se také čísla studie Bank of England, která byla zveřejněna v prosinci loňského roku a ve které se uvádí, že „nárůst o 10 procent přistěhovalců je spojen se snížením platů o 2 procenta".

Témata:  Velká Británie migrace Brexit uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy