Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádná propaganda a lži. EU jde do boje s dezinformacemi

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Internetem se šíří ledacos. Videa, fotky, zprávy, ale i informace, které není možné ověřit. Z jednoho prostého důvodu, jsou totiž z části nebo úplně vymyšlené. To však řadě uživatelů nejen v Česku nevadí, dané informace totiž říkají přesně to, co lidé chtějí slyšet, a podporují mezi veřejností například nesnášenlivost k migrantům nebo zbytečný odpor k západu. Tomu chce nyní Evropská unie učinit přítrž.

Evropská komise (EK) a šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová společně předložily zprávu o opatřeních a krocích vedoucích k implementaci Společného rámce pro boj proti hybridním hrozbám z roku 2016. Ten byl přijat na podnět předsedy EK Jeana-Clauda Junckera, který se zavázal vybudovat Evropskou unii chránící své občany.

Ve zprávě zaměřené proti hybridním hrozbám se uvádí, že se podařilo dosáhnout významného pokroku v této oblasti. Unie nejen zvýšila úroveň povědomí o těchto hrozbách, ale členské státy si dokonce vyměňují informace o rostoucích bezpečnostních rizicích.

Ty často spojují běžné a méně konvenční metody, které tvoří náplň hybridních hrozeb a negativně působí na veřejnost. Jde například o terorismus, kybernetické útoky, ale i cílené dezinformační kampaně nebo manipulace s médii. Dosavadní opatření totiž podle Mogheriniové nestačí a EU musí udělat víc, protože se povaha hybridních hrozeb stále mění a vyvíjí.

"Hybridní hrozby jsou pro EU, její členské státy a naše partnery velkým bezpečnostním problémem. Snažíme se zvýšit povědomí o těchto hrozbách prostřednictvím centra EU pro hybridní hrozby, monitorovat a bojovat proti nelegálnímu obsahu na internetu a proti propagandě," uvedla podle zahraničních médií Mogheriniová. 

Mezi hybridní hrozby spadá nejčastěji proruská propaganda a smyšlené zprávy o migrantech, ale i nelegální činnost provozovaná na internetu, například hackerské útoky. Mogheriniová proto také žádá zintenzivnění spolupráce EU s NATO.

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen dodal, že se přijímají další kroky pro dotvoření bezpečnostní a obranné unie. Eurokomisařka Elžbieta Bienkowski podotkla, že spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany není možností, ale nutností.

Evropa totiž podle ní čelí více hybridním a nekonvenčním bezpečnostním výzvám než kdykoliv předtím. "I proto, jak naznačila naše zpráva, reagujeme na tyto hrozby bezprecedentní úrovní spolupráce mezi EU, jejími členskými státy a NATO, abychom zlepšili naši odolnost, pochopili strategickou zranitelnost a připravili koordinované reakce," vysvětlila podle médií Bienkowski.

EU se chce v rámci Společného rámce pro boj proti hybridním hrozbám zaměřit na několik hlavních okruhů opatření. Předně požaduje zlepšení informovanosti občanů i zainteresovaných stran, ochranu Evropanů v online prostředí, spolupráci s třetími zeměmi, ale i již zmíněnou spolupráci mezi EU a NATO.

Témata:  EU internet Federica Mogherini

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy