Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud potvrdil pozastavení platnosti Trumpova dekretu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

San Francisco - Federální soudce v San Francisku nevyhověl žádosti ministerstva spravedlnosti, aby umožnil platnost dekretu prezidenta Donalda Trumpa o omezení subvencí městům, jež odmítají spolupracovat s imigračními úřady.

Prezident v lednu vydal nařízení, podle něhož nebudou pobírat federální dotace takzvaná azylová města. Ta nepátrají v minulosti migrantů a v případě nelegálního pobytu je odmítají internovat, jak to po nich požadují americké imigrační úřady.

Trump, který se zavázal bojovat proti nelegální migraci, pohrozil, že vzpurné radnice nedostanou žádné granty od ministerstva spravedlnosti a vnitřní bezpečnosti. Azylových měst v USA není málo, patří mezi ně kromě San Franciska například Chicago, Los Angeles či New York.

Čtvrteční rozhodnutí sanfranciského soudce Williama Orricka je předběžným opatřením, které se vztahuje na celé území USA. Platné bude do doby, než kalifornské soudy o ústavní platnosti Trumpova lednového dekretu definitivně rozhodnou.

Témata:  San Francisco USA Donald Trump soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy