Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemen to nejhorší teprve čeká. Období dešťů může povzbudit šíření cholery

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Saná - Ačkoliv se šíření cholery v Jemenu zdánlivě zpomalilo, úřady zdaleka nemají nemoc pod kontrolou. Očekává se, že situaci zhorší období dešťů. Od dubna letošního roku eviduje Světová zdravotnická organizace (WHO) na Arabském poloostrově 368.207 případů, u nichž bylo podezření na nákazu cholerou. Nemoci již podlehlo 1828 lidí.

Mezinárodní charitativní organizace Oxfam odhaduje, že počet případů cholery by letos mohl překročit 600.000. "Cholera se nekontrolovatelně šíří v zemi, která má už tak dost problémů kvůli dva roky trvající válce a hladomoru. Pro mnoho lidí, které oslabil hlad a válka, je cholera tou poslední ranou," upozornil ředitel Oxfam pro humanitární záležitosti Nigel Timmins.

"Každý den se u 5000 Jemenců objevují příznaky akutního průjmového onemocnění, či cholery," uvedla mluvčí WHO Fadela Chaibová. "Vypuknutí cholery v Jemenu zdaleka není pod kontrolou a období dešťů, které právě začalo, může šíření nákazy urychlit. Musíme velmi usilovat o to, abychom šíření nemoci zabránili," dodala.

Epidemie cholery v Jemenu, sužovaném od roku 2014 občanskou válkou, propukla loni v říjnu. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. V dubnu pak začala druhá vlna epidemie.

Jemen má asi 26 milionů obyvatel, z toho téměř 15 milionů nemá přístup k zdravotní péči. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Témata:  cholera Jemen WHO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.