Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitler stavěl megalomanský projekt. Pracovaly na něm tisíce lidí

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Nacistický vůdce Adolf Hitler je je neodmyslitelně zapsán do historie jako osoba, která vyvolala druhou světovou válku. Málokoho proto zajímá, co dělal před tím, než největší novodobý konflikt v historii naší planety vypukl. Ještě několik let před válkou měl přitom Hitler podobně smělé sny, jako ten o dobytí světa. Chtěl postavit masivní pětikilometrový resort.

Dříve, něž se vůdce Třetí říše pustil do boje za ovládnutí světa, měl Hitler menší, avšak stejně smělé plány. Chtěl vybudovat obří plážový resort Prora.

Jeho stavba započala v roce 1936 a pokračovala až do roku 1939. Především měl komplex sloužit jako upevnění jeho pozice v roli diktátora, chtěl do něj totiž posílat na dovolenou své lidi.

Komplex, který se nachází na německém ostrově Rujana, je dlouhý necelých pět kilometrů. Původně měl ubytovat více než 20 tisíc lidí, většinou dělníků, kteří v té době bez přestávky pracovali v německých továrnách.

Během tří let na resortu Prora pracovalo více než devět tisíc dělníků, Hitlerovy plány ale překazila druhá světová válka a nacistický vůdce byl nucen tok financí přesunout jinam. Projekt byl proto pozastaven a do konce století se na něj už nesáhlo. Začal chátrat a lidé na něj zapomněli.

Opět se o něm začalo mluvit až v roce 2013, kdy komplex koupila německá společnost Metropole Marketing. Zmodernizovala jej a nyní v něm plánuje postavit luxusní letní sídlo a velký apartmánový komplex.

Původně Hitler zamýšlel stavbu několika obřích budov. Z osmi stojících se část změnila na ubytovací zařízení Prora Solitaire Home a Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa. Obnovený resort chce návštěvníkům nabídnout kromě možnosti navštívit Baltské moře i moderně zařízené byty, obří zahrady a zejména kus historie.

Právě to se ale nemusí líbit všem. Podle serveru Business Insider je resort příliš velký a Němci s ním mohou mít problém. K této části historie se totiž hlásí neradi. Možné zájemce o ubytování ze zahraničí může zase odradit cena, za kterou se apartmány prodávají. Ta se totiž pohybuje v cenovém rozpětí 400 tisíc dolarů až 750 tisíc dolarů. 

Témata:  Adolf Hitler Německo hotely

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy