Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitler pocházel z Afriky? Genetické testy odhalily jeho minulost

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Není tajemstvím, že nacistický vůdce Adolf Hitler Vzorky měl židovské předky. Méně se už ale ví, že jeho kořeny sahají do Afriky. Ukázaly to vzorky DNA shromážděné od 39 žijících příbuzných Adolfa Hitlera (1889-1945).

Belgický novinář Jean-Paul Mulders a historik Marc Vermeeren se vydali hledat "führerovy" příbuzné. A každého požádali o vzorek DNA. Testy prokázaly přítomnost chromozomu zvaného Haploskupina E1b1b1. Ten je ale podle informací listu Telegraph v západní Evropě nezvyklý. Nejčastěji se nalézá u populací marockých, alžírských a tuniských Berberů, stejně jako u Židů.

"Můžeme z toho vyvodit, že Hitler byl spřízněn s lidmi, které tak strašně nenáviděl," napsal Jean-Paul Mulders.

Haploskupina E1b1b1, která je přítomna u třetiny až pětiny židovských populací, je považována za jednu z původních genetických linií židovstva. Belgický list Knack, který výsledky uveřejnil, dodává, že analýza byla prováděna podle nejpřísnějších vědeckých standardů.

"Je to velmi překvapivý výsledek. Zvlášť, když to porovnáme s nacistickou představou světa, v níž krev a rasa hrály ústřední roli. Ukazuje se, že Hitlerovy obavy ohledně jeho vlastních předků byly oprávněné. Sám nebyl ´čisté´ nebo ´árijské´ rasy," říká Ronny Decorte, genetik z Universiteit van Leuven.

Není to poprvé, co se vynořily dohady ohledně Hitlerova původu. Řada historiků se domnívá, že jeho otec Alois byl nelegitimním synem posluhovačky Marie Schickelgruberové a devatenáctiletého židovského mladíka, syna rodiny Frankenbergerových, u nichž Maria v době početí Hitlerova otce sloužila.

Málokterá věc je oHitlerovi tolik známá, jako jeho vztah k Židům. Ačkoliv měl on sám židovský původ, byl silným antisemitistou a Židy nesnášel. Historici ale tvrdí, že to není tak úplně pravda.

Hrůzy holokaustu a nacistické běsnění včetně honů na Židy dnes popřít nelze. Přesto nemusí být pravda vše, co se tvrdí. Jedním ze skrytých tajemství, která nyní vyplouvají na povrch, je právě vztah Adolfa Hitlera k Židům, o kterých se říká, že je nesnášel.

Traduje se, že Hitler začal nenávidět Židy po smrti své matky, kdy šel poděkovat rodinnému lékaři Eduardu Blochovi za to, jak se o ni staral, a místo toho dostal účet. Ve skutečnosti mu byl Hitler opravdu vděčný a i přesto, že byl Bloch Žid, byl pod ochranou Gestapa.

Hugo Gutmann byl dalším z Židů, které si Hitler nemohl vynachválit. Pro budoucího nacistického vůdce totiž navrhnul válečný kříž prvního stupně. On i Bloch sice před hrůzami nacismu utekli do Ameriky, neutíkali ale ani tak před Hitlerem, jako před jeho lidmi.

Podle mnohých historiků začala Hitlerova nenávist vůči Židům kolem roku 1913, ve chvíli, kdy odešel z domova. Údajně se stýkal s lidmi, mezi kterými bujel antisemitismus, a on jej převzal za svůj. Přesto nebylo v průběhu první světové války nijak zvlášť patrné, že by se určité skupině lidí stranil. 

Témata:  Adolf Hitler nacisté židé

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy