Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté převzali kontrolu nad částí syrské provincie Idlib

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Džihádistická aliance Haját Tahrír aš-Šám v neděli převzala kontrolu nad značnou částí severozápadní syrské provincie Idlib. Civilisté mají obavy, že se region stane terčem ruských stíhaček.

Haját Tahrír aš-Šám, někdejší odnož Ak-Káidy, také převzala kontrolu nad syrsko-tureckým hraničním přechodem Báb al-Háva, kde dříve působila Ahrár aš-Šám. 

Páteční dohodě mezi Ahrár aš-Šám a Haját Tahrír aš-Šám předcházely tři dny krvavých bojů, při kterých skupina Haját Tahrír aš-Šám své rivaly obklíčila v blízkosti syrské hranice s Tureckem a následně je vytlačila z důležitých měst a vesnic v provincii Idlib.

Členové Haját Tahrír aš-Šám uvedli, že jejich přítomnost na hranici s Tureckem má zabránit tureckým jednotkám a povstaleckým skupinám v průniku do provincie Idlib.

Haját Tahrír aš-Šám své rivaly v neděli rovněž vytlačila z pohraniční vesnice Chirbat al-Džúz, přes kterou do Sýrie proudí humanitární pomoc. Uzavření důležitých úseků hranice mezi Sýrií a Tureckem kvůli činnosti Haját Tahrír aš-Šám může mít negativní dopady na dodávky humanitární pomoci civilistům v Idlibu.

V provincii Idlib, která se stala útočištěm pro mnoho vysídlených Syřanů, teď žijí asi dva miliony lidí. V mnoha vesnicích tam v posledních dnech vyšlo do ulic na protest proti činnosti islamistické povstalecké skupiny několik set civilistů. Ti se obávají, že se oblast kvůli povstalcům stane opět terčem náletů syrské vlády a Ruska. Bombardování Idlibu si loni vyžádalo stovky životů mezi civilisty.

Témata:  Sýrie Turecká armáda ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy