Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V nigerijských táborech se odpálily čtyři atentátnice Boko Haram, zabily nejméně osm osob

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Abuja - Ve dvou táborech pro vysídlené osoby ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie v neděli zaútočily sebevražedné atentátnice, které vyslali islamisté z Boko Haram.

Mluvčí místní domobrany Bello Danbatta řekl, že při útocích čtyř sebevražedných atentátnic zemřelo osm lidí a dalších 15 osob bylo zraněno. Zřejmě šlo o první útoky v táborech pro vysídlené osoby v Maiduguri, kde islamistická skupina Boko Haram vznikla.

Radikálové z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. 

Začátkem roku 2015 Boko Haram ovládala území o velikosti Belgie, od té doby ale o značnou část zase přišla v bojích s vládními silami.

Do útoků Boko Haram čím dál častěji zapojuje ženy a dívky. Některé mladé ženy, jež z této extremistické skupiny utekly, podaly zprávy o tom, že islamisté dívky nutí sebevražedné útoky páchat s pomocí drog.

Témata:  terorismus v Nigérii Nigérie Boko Haram

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy