reklama

Vlastně sdílíme stejného souseda, v této chvíli velmi komplikovaného," poznamenala Mogheriniová. Debata s egyptským ministrem dnes podle ní byla velmi otevřená a přišla v pravou chvíli.

Šéfka unijní diplomacie zdůraznila význam překonání politických rozporů libyjských frakcí. Ocenila, že se dnes nedaleko Paříže schází na pozvání prezidenta Emmanuela Macrona premiér tripoliské vlády podporované OSN Faíz Sarrádž a generál Libyjské národní armády Chalífa Haftar, který zatím Sarrádžův kabinet uznávat odmítá. Podle diplomatky by mělo setkání přispět k porozumění mezi Libyjci samotnými.

Mogherinová také připomněla desetitisíce migrantů na egyptském území a fakt, že Káhira dokáže účinně blokovat jejich snahy dostat se přes moře do Evropy, tedy něco, co Libyjci ani s rostoucí evropskou pomocí nejsou schopni zajistit.

Egyptský ministr Šukrí následně poznamenal, že migrantů v Egyptě je ve skutečnosti čtyři nebo pět milionů, často ale do značné míry bezproblémově integrovaných do společnosti.

Egypt podle ministra uprchlíkům pomáhá z humanitárních důvodů, ale i ve snaze chránit svou bezpečnost, bezpečnost Evropy i životy těch, kteří se vydali na milost gangům převaděčů.