Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce mladistvých migrantů prchají do Evropy před násilím v Libyi, varuje UNICEF

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím/Tripolis - Tisíce afrických mladistvých prchají do Evropy bez vědomí rodičů; většina z nich přitom do Evropy cestovat nechtěla a na plavbu přes Středozemní moře je zcela nepřipravená. Do Itálie se v první polovině letošního roku doplavilo podle UNICEF 12.200 mladistvých migrantů, naprostá většina z nich přitom přicestovala bez rodičů.

Mnoho afrických mladistvých migrantů podle Dětského fondu OSN opustilo domov kvůli sporům či domácímu násilí. Většina z nich si chce najít práci v sousedních zemích a cestu do Evropy nezamýšlí.

Od několika set mladistvých, kteří se doplavili do Itálie, se zaměstnanci UNICEF dozvěděli, že byli uneseni a drženi v zajetí v Libyi. Odhodlání vydat se do Evropy v nich prý vzbudilo násilí, kterému byli vystavováni další migranti.

Hlavní trasa migrantů vede přes Libyi. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že nejméně 20.000 migrantů je v Libyi drženo v zajetí. Tito lidé se většinou stávají obětí pašeráků lidí, kteří po nich požadují mnoho peněz za propuštění, či jiných zločineckých gangů, které s nimi obchodují jako s otroky. Migranti, kteří se dostanou do otroctví, mnohdy čelí sexuálnímu zneužívání nebo jsou nuceni pracovat zadarmo.

Více než sedm milionů dětí v západní a centrální Africe opustilo své domovy v důsledku násilí, chudoby či kvůli klimatickým změnám, a tvoří tak více než polovinu migrantů v regionu, uvedl UNICEF. Asi jen pětina z nich se podle Dětského fondu OSN ale pokusí o nebezpečnou cestu do Evropy.

Témata:  uprchlíci UNICEF děti Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy