Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče smrtelně nemocného kojence chtějí, aby zemřel doma. Nemocnice je proti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn – Na britský soud se dnes obrátili rodiče nevyléčitelně nemocného jedenáctiměsíčního Charlieho Garda, kteří žádají, aby jejich syn mohl zemřít doma.

Charlie trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání, což se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku; rodina v pondělí oznámila, že podle zevrubných testů chlapcovo tělo vykazuje nezvratná poškození a že na jakoukoli pomoc je už pozdě.

Rodiče Chris Gard a Connie Yatesová v pondělí vzdali dlouhodobou snahu o využití experimentální léčby k záchraně svého potomka. Uvedli také, že se chtějí s lékaři dohodnout, jak by jejich synovi mohlo být umožněno zemřít doma.

Jejich právník Grant Armstrong přitom obvinil nemocnici, kde je chlapec ošetřován, že klade překážky ke splnění tohoto „posledního přání" rodičů, napsala agentura AP.

Zdravotnické zařízení Great Ormond Street Hospital tvrdí, že by přání rodičů ráda splnila, ale poskytnutí intenzivní péče Charliemu mimo zdravotnické zařízení není jednoduché.

Podle stanice BBC soudce uvedl, že nemocnice jako kompromisní řešení navrhla přemístit chlapce do hospice. Poznamenal také, že „jde o problémy, které volají po vyřešení". Soudce vynese rozhodnutízřejmě ve středu. 

Témata:  Velká Británie děti nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy