Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz chce být kancléřem. Pomůže mu riskování s uprchlíky porazit Merkelovou?

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Protivník Angely Merkelové v blížících se volbách Martin Schulz riskuje, aby navýšil svoje šance. A využívá k tomu migranty. Je to ovšem dobrý nápad?

Schulz hodlá ve čtvrtek zamířit do Itálie, kde se chce prezentovat jako člověk, který má v plánu vypořádat se s rostoucím množstvím migrantů, kteří opět míří do Evropy. Nedávno o této problematice mluvil a alarmoval lidi. Je náhoda, že to dělá dva měsíce před volbami?

„V roce 2015 dorazilo do Německa přes milion uprchlíků. A nikdo je nekontroloval,“ řekl Schulz pro Bild am Sonntag. Ve skutečnosti do Německa přišlo přibližně 890 000 žadatelů o azyl. Schulz si také rýpnul do Merkelové a jejího nabídnutí bezpečného průchodu těm, kteří byli zaseknutí v Maďarsku, s tím, že se situace bude opakovat.

Schulz se tím snaží voličům připomenout, že právě Merkelová pracovala s problematikou uprchlíků, což jí ze začátku hodně ubralo na popularitě. Kancléřka se však mezitím z tohoto problému dostala a v předvolebních výzkumech má dvojciferný náskok nad Schulzem a jeho SPD.

Protože je Merkelová tak populární, Schulz se rozhodl, že ji potřebují vyprovokovat k něčemu jinému, než je její současný poklidný přístup ke kampani. Jejich nová strategie se má soustředit na útok proti současné kancléřce a podle serveru Politico je hlavní zpráva počínání jasná – Na rozdíl od Merkelové se Schulz věnuje důležitým problémům ještě před tím, než se stanou akutními.

Merkelová doteď měla největší úspěch se slibem „zabezpečení a prosperity pro všechny“, aniž by poskytovala detaily, co to obnáší a jak toho chce dosáhnout. SPD se chce zaměřit na to, aby voličům nabídli konkrétní sliby.

Proto přišli s novými koncepty penzijního systému a daňových reforem. Minulý týden strana prezentovala svůj plán na vyřešení uprchlické krize. Velkou radost tím však nikomu neudělala. Nejenže Schulz a jeho strana užívali nepravdivá čísla, jejich plány se silně podobaly těm, které Merkelová už dva roky navrhuje.

Podle Hubertuse Heila, generálního tajemníka SPD, se strana nesnaží tuto problematiku vytahovat jen proto, aby poukázala na chyby Merkelové a distancovala se od ní. Prý je třeba problémy řešit a neignorovat, že se dějí. Čímž se vrátil ke strategii, že Merkelová věci neřeší včas, zatímco Schulz ano.

Ne všichni z tohoto Schulzova chování mají radost. Dokonce ani jeho kolegové z SPD. Mnozí z nich si totiž myslí, že toto neublíží Merkelové, ale spíše podpoří pravicovou stranu AfD. Schulz tedy brzy zjistí, jestli se mu toto riziko vyplatí.

Témata:  Německo Angela Merkelová Martin Schulz uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy