Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize na korejském poloostrově trvá už od roku 1950. Kdo ji vlastně začal?

Korejská válka
Korejská válka
Foto: Wikimedia Commons

Korejskou válku začaly tři země v červnu roku 1950. Byl to Sovětský svaz, Čína a Severní Korea. A tyto země se stále ještě snaží zajistit si lepší postavení. Po konci druhé světové války se sovětské a americké jednotky setkaly na 38. rovnoběžce. V roce 1949 Amerika i Sovětský svaz své jednotky stáhly.

Když se stáhly americké i sovětské jednotky, zanechaly za sebou nejistou místní administrativu na severu i na jihu. Každá se však těšila, že bude vést první vládu po desetiletích japonské koloniální nadvlády. Snahy o sjednocení Korey pod jednu vládou měly obě administrace.

Kim Ir-Sen byl Sověty přijat jako vůdce severu a žádal Sovětský svaz o pomoc při získání jihu Korey s tím, že celá Korea bude socialistickou zemí. Stalinovi se tato možnost líbila a pod podmínkou, že jim pomůže Čína, s pomocí souhlasil. Slíbil dodání vybavení, trénink a plánování, ale odmítl přímou pomoc sovětských jednotek.

Mao Ce-tung plán schválil a severokorejské jednotky zahájily útok 25. června 1950. Jižní jednotky byly snadno přemoženy a stáhly se do okolí jižního přístavu Pusan. Do toho se pak vložily jednotky Spojených národů pod vedením Ameriky, které jihu pomohly. K tomu se zamíchali čínští „dobrovolníci“.

Toto pokračovalo dva roky, než došlo ke smíru, který Koreu rozdělil podle 38. rovnoběžky na Korejskou lidově demokratickou republiku na severu a Korejskou republiku na jihu. KLDR byla úzce spojena s Čínou a Sovětským svazem, zatímco Korejská republika spolupracovala se Spojenými státy.

Příměří platí dodnes, což znamená, že ve své podstatě jsou tyto dva útvary stále ve válečném stavu. Hranice se stala prostorem napětí a provokací. Amerika již téměř 70 let hlídá situaci a snaží se ji uklidňovat, i když jí to machinace KLDR neusnadňují.

Čína a Rusko se z oblasti stáhly a držely si svou vzdálenost i ve chvíli, kdy KLDR uvažovala nad možnostmi jaderných zbraní. Čína ve skutečnosti v dobách nukleárních krizí (například 1993-1994 a 2002), že tento problém je Ameriky a KLDR a Čína s tím nemá nic společného.

KLDR začala s prvními jadernými testy v roce 2006 a v období 2012 až 2017 ukázala takový pokrok v oblasti balistických střel, že z toho všichni byli v šoku. Už jen z toho důvodu, že KLDR je malá a chudá a také podléhá vysokým sankcím. A většina obchodu KLDR je s Čínou.

I proto je zvláštní, že Čína i Rusko nadále trvají na tom, že řešení problematiky KLDR spočívá v souhlasu Ameriky, aby se sešla s KLDR a domluvily se. Vladimir Putin a Si Ťin-pching chtějí, aby KLDR zastavila své jaderné testy a Amerika zrušila svá pravidelná vojenská cvičení s Korejskou republikou. Tímto chováním nonšalantně odstrkují zodpovědnost za vznik KLDR a všechno, co se na poloostrově stalo po roce 1950

Jejich důvody jisté nejsou, ovšem blíží se čas, kdy se Amerika do bodu, kdy podle ní bude situace KLDR neudržitelná, bude mít podezření, že severokorejské střely nesou nukleární hlavice, a bude jednat.

Témata:  USA historie Jižní Korea Severní Korea Čína Sovětský svaz válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.