Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava odmítá "vydírání" z Bruselu i kritiku EK. Staví se do role pánaboha, zní z Polska

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Brusel - Varšava odmítavě zareagovala na "ultimátum" Evropské komise, která dnes dala Polsku měsíc na to, aby uvedla kontroverzní justiční reformu v zemi do souladu s unijním právem. Jinak zemi hrozí zahájení procedury, která může vést k odejmutí hlasovacích práv Polska.

"Nesmíříme se s žádným vydíráním od úředníků Evropské unie, zvláště s vydíráním, které se neopírá o fakta," prohlásil mluvčí polské konzervativní vlády Rafal Bochenek na adresu místopředsedy unijní exekutivy Franse Timmermanse.

"Všechny zákony připravené polským parlamentem se shodují s polskou ústavou a zásadami demokracie," řekl Bochenek. "Je nám líto, že Timmermans, který nezná návrhy zákonů a polské právní předpisy, vznáší kritiku, která Polsku křivdí," dodal.

"V Timmermansových slovech zní nepředstavitelný brežněvismus," prohlásil polský europoslanec za vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) Ryszard Legutko, podle kterého se EK "staví do role pánaboha", jakkoli reforma polské justice by měla být vnitřní záležitostí Polska.

Legutko zjevně narážel na tzv. Brežněvovu doktrínu, umožňující někdejšímu sovětskému vedení zasahovat do záležitostí "spřátelených zemí", například v podobě sovětské invaze do Československa v srpnu 1968.

Naopak jeden z opozičních předáků Ryszard Petru varoval před další eskalací sporu, protože další postup EK by mohl vést nejen k sankcím, ale i ke spuštění odchodu Polska z EU. "Nad Polskem se zjevně stahují temná mračna. Jsme ve vážné situaci," prohlásil a vyzval nespokojence v řadách poslanců PiS, aby dali jednoznačně najevo, že proti prezidentově vetu hlasovat nebudou.

EK konstatovala, že polské úřady stále nereagovaly na obavy vyjádřené v prvních dvou doporučeních. Naopak podnikly další kroky, jež zhoršují obavy o nezávislost justice v zemi a výrazně zvyšují systémové ohrožení právního státu v Polsku. Místopředseda komise sice uvítal, že prezident Andrzej Duda oznámil vetování dvou kontroverzních zákonů - o nejvyšším soudu a o soudcovské radě - ale ohrožení právního státu v zemi nadále trvá.

Komisaři dnes také rozhodli, že připraví řízení vůči Polsku kvůli možnému porušení unijní legislativy. Jestliže příslušné zákony oficiálně vstoupí v platnost, zašle EK Varšavě formální upozornění, které je prvním krokem v řízení, jež může skončit předložením věci Soudnímu dvoru EU.

Evropská komise je nad postupem polské vlády a strany Právo a spravedlnost (PiS) vůči polskému soudnictví velmi znepokojena delší dobu. Dnešní doporučení ke zlepšení situace bylo už třetí.

Jeden z trojice nedávno parlamentem schválených zákonů Duda v úterý podepsal. Zákon mění fungování obecných soudů. Dává ministru spravedlnosti právo jmenovat a odvolávat předsedy a místopředsedy soudů, u předsedů po konzultaci se soudcovskou radou. Podle kritiků je takový postup neústavní.

Náměstek ministra zahraničí Konrad Szymański výhrady EK k tomuto zákonu odmítl jako neopodstatněné: přijaté změny jsou podle něj v souladu s příslušným článkem unijní smlouvy a zajišťují účinnou právní ochranu i v oblastech, na které se vztahuje unijní právo. Pochyby EK prý budí jen "administrativní" ustanovení, jež neovlivňují rozhodování soudů. "Zlepšení práce soudů, což je hlavní cíl navržených změn..., může jedině zlepšit kvalitu právní ochrany," tvrdil. EK by podle něj měla více přihlížet ke skutečnosti, že organizace soudnictví je v kompetenci členských států.

Témata:  Polsko EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.