Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésii trápí požáry, které způsobila rašelina

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Pět provincií v Indonésii vyhlásilo stav nouze kvůli požárům, které se šíří ze severu ostrova Sumatra. Lékaři sledují kvůli potížím s dýcháním 23 lidí.

Stav nouze vyhlásily provincie Riau, Jambi a Jižní Sumatra na ostrově Sumatra a Západní a Jižní Kalimantan na Borneu. Vedly je k tomu obavy z rozšíření požárů a snaha bojovat s dusivým dýmem, který způsobuje spálená rašelina.

Mluvčí indonéského ministerstva pro odstraňování následků katastrof Sutopo Purwo Nugroho uvedl, že na ostrovech Sumatra a Borneo bylo nasazeno 18 helikoptér, které pomáhají plameny uhasit. Podle satelitních snímků se počet požárů v oblasti v úterý zvýšil ze 150 na 179.

Za požáry může také nelegální vypalování pralesa kvůli pěstování komerčně lukrativních plodin. Uchylují se k tomu plantážní společnosti i lidé z vesnic, protože je to rychlejší a méně nákladné než obdělávat půdu technikou.

Témata:  Indonésie požáry EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.