Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bagdádem otřáslo několik pumových útoků, zemřela téměř stovka lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Bagdád - Šíitskou čtvrtí v irácké metropoli dnes otřáslo několik výbuchů, zemřelo 94 lidí a dalších více než 85 osob je zraněno. K útoku se posléze přihlásil Islámský stát, který se hlásí k sunnitské větvi islámu.

Iráckou metropolí dnes otřáslo několik pumových útoků. Při prvním z nich u tržiště ve čtvrti Sadr, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), zemřelo nejméně 63 lidí, včetně mnoha žen. Ve dvou dalších čtvrtích na severu a západě města bylo při explozích zabito minimálně 22 osob. Další desítky lidí byly zraněny, podle iráckých policejních zdrojů počty obětí zřejmě porostou.

Při prvním z atentátů vybuchlo auto naložené trhavinami kolem 09:00 SELČ u tržiště ve čtvrti Sadr obývané hlavně šíity. Podle svědka citovaného agenturou AP dodávku na místě zaparkoval muž, který se pak rychle vmísil do davu. "Byla to obrovská rána. Síla exploze mne odmrštila několik metrů a na několik minut jsem ztratil vědomí," řekl Karím Sálih. Další svědci hovořili o spálených automobilech a těžce poškozených budovách.

Další výbuch později nastal u vjezdu do převážně šíitské čtvrti Kadhimíja na severozápadě města. Podle agentury AP byla cílem útoku policejní stanice a ze zatím 18 hlášených obětí je pět policistů. Dalších 34 lidí bylo zraněno.

Třetí čtvrtí, kterou dnes otřásla exploze, je Džamíja na severu Bagdádu. Tam výbuch bomby v místu plném obchodů zabil nejméně sedm lidí a dvacítku osob zranil. K těmto dalším dvěma útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

IS nedávno v bojích v Iráku přišel o svého velitele abú Vahíba. Jeho smrt před dvěma dny oznámil Pentagon, podle nějž abú Vahíb zemřel při náletu koaličních letadel.

Ve čtvrti Sadr útočil IS také v únoru, kdy zabil 70 osob. Místem útoku bylo rovněž venkovní tržiště zaplněné lidmi. Předejít pumovým atentátům v Bagdádu se zatím nepodařilo, protože vedení Iráku oslabuje současný spor o složení vlády.

Šíité vedení duchovním Muktadou Sadrem se snaží vynutit si personální změny ve vládě. Viní původní kabinet z korupce. Premiér Hajdar Abádí už navrhl do nového kabinetu technokraty, s nimiž Sadrovi příznivci souhlasí, ale parlament schválení blokuje.

Témata:  teroristické útoky v Iráku Irák Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy