Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás je v nemocnici

Abbás, Mahmúd
Abbás, Mahmúd
Foto: CNN

Ramalláh – V nemocnici v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu dnes byl hospitalizován palestinský prezident Mahmúd Abbás. Údajně jde jen o běžná vyšetření.

Jak řekl Abbásův mluvčí Nabíl abú Rudajná, 82letý politik podstupuje běžná vyšetření a bude propuštěn domů během několika hodin, napsala agentura AP.

V minulosti měl Abbás srdeční problémy, podle lékařů je ale jeho zdravotní stav dobrý. Před rokem podstoupil palestinský vůdce akutní srdeční proceduru kvůli vyčerpání a bolestem na hrudníku. Prošel řadou testů včetně srdeční katetrizace, což je kardiologická diagnostická metoda, lékaři pak ale označili jeho zdraví za dobré.

Minulý měsíc Abbás dementoval pověsti, že prodělal mozkovou mrtvici. Je silný kuřák, má nadváhu, byl před lety léčen na rakovinu prostaty a má zavedený stent k léčbě tepenné blokády.

Abbásův zdravotní problém vzbuzuje obavy kvůli nejisté situaci na palestinských územích, která jsou rozdělena mezi dvě soupeřící vlády a navíc neexistuje žádný nástupnický plán za stárnoucího prezidenta. Abbás, který nemá v úmyslu na svou funkci rezignovat, ignoruje výzvy ke jmenování svého nástupce.

Abbás byl zvolen prezidentem v roce 2005, podle tehdejších předpokladů na čtyřleté funkční období. V roce 2007 se však konkurenční hnutí Hamas zmocnilo kontroly nad Pásmem Gazy a Abbás zůstal u moci na Západním břehu Jordánu.

Témata:  Mahmúd Abbás Palestina

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy