reklama

Podle Reuters jde zjevně o snahu Kurdů posílit rostoucí autonomii. Již koncem léta se mají konat volby orgánů spravujících obce. V listopadu by měly následovat volby orgánů větších územních celků a v lednu příštího roku volby do zastupitelstva celého regionu.

Data a pravidla pro konání těchto voleb schválila rada založená v prosinci. Jejím úkolem je vytvořit řídící instituce a připravit volby, napsal Reuters.

Kurdské skupiny kontrolují na severu Sýrie společně se svými spojenci pásy území. Jde o oblasti, které jsou nyní v moci Syrských demokratických sil (SDF), což je aliance, kterou podporují Spojené státy a v jejímž čele jsou kurdské milice YPG.

Kurdská samospráva ale silně znepokojuje sousední Turecko. To považuje YPG a hlavní politickou stranu syrských Kurdů za prodlouženou ruku Strany kurdských pracujících (PKK), která již tři desetiletí vede vzpouru proti Ankaře a kterou turecké úřady řadí mezi teroristické organizace.

Syrský prezident Bašár Asad kontrolu Kurdů nad částmi syrského území toleruje, nicméně je proti decentralizovanému federálnímu systému, který Kurdové chtějí. Jejich správní rady označuje za "dočasné struktury".

Hlavní kurdské skupiny na severu Sýrie usilují o samosprávné oblasti od počátku občanské války v zemi. Nicméně prohlašují, že jim nejde o nezávislost na Damašku.