Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští islamisté začnou podle dohody opouštět Libanon, oznámil Hizballáh

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - V oblasti libanonsko-syrské hranice dnes začaly přípravy realizace druhé fáze dohody o příměří mezi libanonským hnutím Hizballáh a radikálními islamisty z Fronty dobytí Sýrie.

Islamistům bude zajištěn odchod do severní Sýrie, informovala s odvoláním na Hizballáh agentura Reuters.

Ozbrojenci fronty budou moci odjet do severní Sýrie se všemi civilisty, kteří si je přejí následovat. Do rebely ovládané části Sýrie tak z Libanonu podle očekávání přejde kolem 9000 osob. Islamisté mají na oplátku propustit osm členů Hizballáhu.

"Autobusy, které převezou bojovníky fronty a jejich rodiny začaly přijíždět do (libanonského) města Arsál," sdělil Hizballáh.

Dohoda o příměří mezi oběma uskupeními vstoupila v platnost minulý týden ve čtvrtek. V neděli se podařilo naplnit její první fázi, v rámci které si obě strany vyměnily těla zabitých bojovníků.

Fronta dobytí Sýrie, považovaná za větev globální teroristické sítě Al-Káida, sváděla v hornaté pohraniční oblasti dvoutýdenní boje s Hizballáhem a syrskou armádou.

Témata:  Sýrie Syrská krize Hizballáh Libanon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.