reklama

Provozovatelé ruského cestovního ruchu uvedli na začátku tohoto měsíce, že v první polovině roku 2017 navštívilo Krym jen něco málo přes milion Rusů - kolem pětiny vládních ročních prognóz - zatímco poptávka je oproti loňskému roku o 30 procent nižší.  Ruské bezpečnostní služby (FSB) mají jasno, že za nevýraznou turistikou v letošním roce stojí jejich ukrajinští kolegové.

„Ukrajina nemá zájem na tom, aby Krym měl svou turistickou sezonu," řekl Viktor Palagin, šéf FSB v regionu, v úterý ruské tiskové agentuře Interfax. „Vytvářejí k tomu překážky." Podle Plagina ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) a ministerstvo obrany postavily na administrativní hranici mezi Krymem a zbytkem Ukrajiny  „náborové body" skrze které obyvatelé Krymu musí procházet. Podle něj FSB je prošena, aby udělila milost těm, kteří byli nuceni spolupracovat s cizí službou.

Ruský zpravodajský kanál RBC se zeptal krymského trenéra, zda viděl něco, co připomíná „náborový bod" během jeho cest. „Nikdy jsem neviděl žádné náborové body SBU na hranicích Krymu," řekl muž pod podmínkou anonymity. „Nikdo není vystavován dokonce doplňkovým kontrolám."

Někteří Ukrajinci se na sociálních sítích vysmívají tvrzení Palagina. „Samozřejmě, že jsou rekrutováni," napsal jeden uživatel na Facebooku. „A ten, kdo nebude spolupracovat, je zastřelen." Jiný napsal, že přesně toho byl svědkem. "Vezmou vás z vašeho auta a přímo do národní gardy." Další položil otázku, zda FSB připouští, že SBU je lepší v špehování, „protože kluci ze SBU jsou schopni obrátit FSB."